Michael Jackson 1963-ban kezdte zenei karrierjét a “The Jackson Family” nevű családi együttesben, amit hamarosan felváltott a később világszerte hatalmas sikereket elért Jackson 5. Az együttest az 5 fiútestvér alkotta, akik egészen 1976-ig, a kényszerű kiadó és névváltásig változatlan formában, és sikerek mellett zenéltek.

1984-ben, az akkor futó világkörüli turnéjuk utolsó koncertjén Michael bejelentette, hogy ez volt az utolsó alkalom, hogy a testvérek együtt léptek színpadra. A döntés mögött a testvérek, legfőképpen Michael szóló karrierjének elindulása, és az évek alatt kialakult kisebb ellentétek húzódtak meg. Michaelnek rendszeres vitája volt egyik idősebbik testvérével, Jermainnel, ami folyamatosan feszültséget okozott a családban.

Az első tervek

Az évek folyamán számtalan új Jacksonos kiadvány látott napvilágot, amelyeknek többsége csak válogatás lemez volt. A kivételek közé tartozott azonban az 1989-es “2300 Jackson Street” című album, amelyen Michael nem működött közre.

A testvérek első közös szereplése a feloszlást követően 1994-ben volt a “The Jackson Family Honors” című családi rendezvényen. Ezt leszámítva a testvérek nem mutatkoztak együtt a zenei életben. Mindez azonban azt is mutatta, hogy egy esetleges egyesülésnek megvan az esélye…

Újabb és újabb tervek…

1999-ben a leghíresebb testvér, Michael bejelentette, hogy újabb, utolsó szóló albumát kívánja elkészíteni. Ezzel szinte egy időben jelentették be, hogy a Jackson testvérek is újabb közös lemezt adnak ki, s a munkálatokban minden tag mellett Michael is részt fog venni.
A közvetlen előkészületek 2001-ben kezdődtek el, az album megjelenésének pontos dátumát azonban soha nem tűzték ki.

2001. szeptember 7-én és 10-én újra összeálltak a testvérek, egyrészt, hogy megünnepeljék Michael szóló karrierjének 30. évfordulóját, másrészt, hogy a nyílvánosság számára is egyértelművé tegyék elhatározásukat egy újabb közös album megjelenését illetően. Az estét egy közös fellépéssel koronázták meg, ahol olyan régi slágerek kerültek elő, mint az “ABC”, az “I’ll Be There” vagy a “Dancing Machine”, amit napjaink legnépszerűbb fiú együttesével, az *NSYNC-el közösen adtak elő.

A Jacksonok újra sülve-főve együtt voltak, közös fotózásokat, interjúkat tartottak, s mindannyian meg voltak győződve a sikerben. A régen várt album azonban még mindig nem jelent meg.

Összegzés

2002. júniusában az album állítólag elkészült, szakami nyelven “dobozba került”, s csak a kiadását várta, sőt a testvérek egy turnét is célba vettek. 2003. januárjában Jermaine, aki a project legnagyobb támogatója volt, elmondta, hogy Michael két számot is szerzett az új nagylemezre, amely a J5 név alatt fog megjelenni, mert “ezt menőbbnek találták”. Megjelenésről azonban még mindig nem volt szó, s az album mind a mai napig nem került a boltokba.
Mi lehet a késlekedés oka? A testvérek megfelelően lelkesek voltak. Michael is kötélnek állt, s még Jermainnel is elsimította minden ellentétét. A dalok és az album elkészült, a valóságra azonban még mindig nem derült fény. Reméljük, hogy hamarosan megtudjuk az igazságot, vagy méginkább meghalljuk a végeredményt!