A legtöbben még mindig a Mester és Tanítványaiból ismernek. Mi történt az együttessel?
Hárman voltunk az együttesben és kb. 10 éve hagytuk abba, de ez nem tartozott az átlagos “rock&roll feloszlások közé”, nem verekedtünk össze, vagy nem volt semmilyen botrányos dolog. Egyszerüen csak úgy döntöttünk, hogy mindenki más irányba szeretne zenélni. De mind a mai napig tartjuk egymással a kapcsolatos és jóban vagyunk.

Nincsen tervbe véve valamilyen, mostanában divatos “egyesülés”, akár üzleti céllal?
Sok régi zenekarnak belefér, hogy százszor búcsuzzanak el, az ember szerintem azért hagy abba egy zenekart, mert mást szeretne csinálni. Ha egyszer nosztalgiából létrejön egy jubileumi koncert, akkor az csak egyszer fordulhat elõ, és ezért meg kell adni a módját.

Szólóban jobban érzed magad, mint egy együttesben?
A megosztás örömét tekintve jobban érzem magam egy zenekarban, a függés tekintetében viszont jobban érzem magam egyedül. Ezért jó ez a mostani formáció, mert ugyan hatan vagyunk az együttesben, viszont mégsincs benne a korábbi függés.

Nem áll fenn annak a veszélye, hogy így olyan emberekkel veszed magad körül, akik ugyan nem írnak felül egy helyzetben, viszont tehetségtelenek?
Nem, egyáltalán nem. A zenekari válogatás önmagában garancia volt arra, hogy a legjobbak kerüljenek össze, azt hiszem szerencsénk volt… ha ilyen létezik. Az új csapatban meghallgatok mindenkit, hogy mit tud hozzáadni egy-egy dalhoz, már nem vagyok annyira hírtelen természetü, mint régen…

Milyen fázisaiban veszel részt egy dal, egy album elkészítésében? Az elsõ pillanattól kezdve ott vagy, az elsõ hangjegyet is te írod le?
Gyakorlatilag igen… már nagyon régóta szeretném átadni valakinek ezeket a rész feladatokat… de valahogy nem megy. Sok dologban kipróbáltam másokat, de mindig beleesek abba a hibába, hogy van egy kialakult kép a fejemben az adott dalról, és ezt szeretem viszonthallani… persze amíg nincs kész, addig csak én hallom… nem könnyö… 🙂

A zenélés maga honnan jött nálad?

Ez egy nagyon fura történet volt… amikor 6 éves voltam egy idõs bácsi besétált az osztályba és megkérdezte, hogy ki akar gitározni. Én, pedig gondolkodás nélkül feltettem a kezem, így utólag visszagondolva valószínüleg csak azért, mert könnyebb gitárral csajozni.

Hány hangszeren tudsz játszani?

Sok hangszeren játszom, de nem mindegyiken a legjobban… gitár, zongora, dob, basszus gitár… a fúvósok maradtak ki csak teljesen. De nagyon érdekelnek az új hangszerek is.

Milyen a kapcsolatod édesapáddal, Mester Ákossal, aki teljesen más területen vált ismertté?
Nagyon szeretjük egymást.

Ezek szerint nem igazak a pletykák, hogy haragban lennétek?
Nem, egyáltalán nem. Nagyon különbözõ emberek vagyunk, de megtanultuk tisztelni egymás álláspontját. Még nagyon régen csináltak egy érdekes közvélemény kutatást a Mester és Tanítványairól, amiben egy eléggé magas ismertségi, és egy ehhez képest szerényebb népszerüségi mutató jött ki. A megkérdezettek egy jelentõs része ugyanis azt gondolta, hogy apám “nyomott be” a szakmába, ami természetesen nem volt igaz.

A politika mennyire foglalkoztat?
Az életben engem a tökéletesség érdekel, és a politikát egyszerüen nem lehet tökéletesen csinálni…

Hogyan születik meg nálad egy dal? Michael Jackson például azt mondja, hogy nincs pontos magyarázat erre, egyszer csak jön egy jó dallam…
Nagyon sok elmélet van erre a zenészek között, de én amellett döntöttem, hogy nem várom a “sárkányt a barlang elött”, hanem ettõl kicsit távolabb tartottam magamat arra várva, hogy a sárkány magától bukkanjon fel. Emiatt jó ideig alkotói válságba is kerültem, mert egyszerüen nem éreztem úgy, hogy van mivel kirukkolnom. A dalszerzés struktúrája persze nem pontosan meghatározható.

Meddig tartott nálad ez az alkotói válság?
10 évig… persze nem folyamatosan, inkább úgy fogalmaznék, hogy nagyon ritkán “jött ki a sárkány a barlangból”, és ezért nem adtam ki lemezt sem. Nekem tényleg nem számít az üzleti része a dolognak.

Mit csináltál ez alatt a 10 év alatt? Például mibõl éltél?
4 évet éltem külföldön. Gitároktatás New Yorkban, modellkedés, reklámzenék, stb.

Megváltoztatott valamiben ez a 4 év?

Például rájöttem arra, hogy a sok csoda mellett van egy árnyoldala is Amerikának, amit mostmár egyre inkább itt Európában is lehet érezni.

Szakmai változások voltak?

Ami fontos volt az angol dalok feléneklésénél, hogy sikerült eltüntetnem az akcentusomat. Emellett sok szakmai dolgot tanultam. Zeneileg érdekes a dolog, mert a fejlõdés nem akkor történik, amikor az ember átéli a nagy dolgokat, hanem csak jóval késöbb. Ami a stílusomat illeti, az már eléggé kiforrott volt korábban is, és, mint mindenkinél, nagy hatással volt rá a kamaszkorom, amit a 80-as években éltem meg…

Azt mondod, hogy a 80-as évek zenészei nagy hatással voltak rád, Michael Jackson, pedig az évtized legnagyobb zenei egyénisége volt. Volt rád valamilyen hatással Jackson?
Biztos. Egyébként engem kísért ez a Michael Jackson téma. Korábban többen is hasonlóságot véltek felfedezni köztünk… igazán nem értem…

Mint emberrõl mi a véleményed?

Jackson annyit letett már az asztalra, annyi mindent adott az embereknek, hogy én tényleg nem értem miért nem hagyják már békén. Egyértelmü volt számomra, hogy ártatlan, bár az többször eszembe jutott, hogy csak médiafogás. Eminem videóklipjében, az orrával kapcsolatos irónia túllõ a célon, egyszerüen gusztustalan. A mûtétei meg a többi pletyka egyáltalán nem érdekel, azt csinál az életével, amit akar, a zenéjére ez nincs hatással.

Zeneileg mi a véleményed róla? Mennyire igényes például?
Úgy érzem, hogynem tud tovább lépni. Talán elfáradt, talán nem hozott jó döntéseket. Az igényességrõl nem is érdemes beszélni Jackson esetében, mert nagyon, mindig egy úttörõ volt. Egy zenei fenomén. Mindenesetre azért szerintem nagy hiba volt, hogy megszakította a munkakapcsolatot Quincy Jonessal.

Voltál valaha bármilyen szinten is Jackson Rajongó?

A budapesti koncertjén voltam, de megmondom õszintén csalódás volt a fellépés. Nem éreztem azt a kisugárzást, ami a videóklipjeibõl, koncertfelvételeibõl korábban átjött. Láttam a TV-ben például a Grammy díjátadós fellépését, a világ legjobb elõadója, nincs kétség, de itt Budapesten valami elmaradt, nem volt meg a hatása. Néha az volt az érzésem, hogy nem nem is õ az… ki tudja?

Anno még a Friderikusz Showban lehetett hallani arról, hogy maga Jackson sem volt elégedett a fellépésével és hajnali 2-ig elemezte a showt…
Szeretem ezt a maximalizmusát!

Ha Jackson megint Magyarországra jönne koncertezni, akkor elvállalnád az elõzenekar szerepét?
Természetesen igen.

Sokat beszéltünk az alkotási folyamatról, milyen konkrét zenei terveid vannak?

10 év hallgatás után fog megjelenni egy új albumom hamarosan. Az érdekessége, hogy néhány dalt angolul énekeltem fel rá. Aztán természetesen készülnek a videóklipek is, a következõt 2 hét múlva kezdjük el forgatni, Indián fogja rendezni.

Nem meredek ötlet angolul is felénekelni a dalokat?
A nagy kiadók azt mondják, hogy még nincs itt az ideje, a rádiók meg egyenesen nem hajlandóak játszani magyar elõadótól angol nyelven felénekelt számot. De egyszer el fog jönni az áttörés, ha nem is nálam, de valakinek meg kell tennie.

Mikor jelenik meg az új album?

Ha minden rendben megy, akkor õsszel már a boltokban lesz.

Koncert tervek?
Most nagy turné hadjáratban voltunk, a bicikli balesetem miatt lelassultunk, de november 1-tõl újra nekirugaszkodunk, ha kell még mankóval.

Ne felejtsétek el meglátogatni Mester Tamás hivatalos honlapját, a http://www.mestertamas.com címen, ahonnan már letölthetõ az elsõ dal angol és magyar változatban is!