Michael Jackson 2004. Március 30-án Washintonba utazott, ahol 3 napos programja alatt több politikussal tartott megbeszélést, illetve Csütörtökön egy díjat vett át.
Március 31-én, Kedden a Capitol Hillen járt, ahol több tagjával is találkozott a kongresszusnak, valamint a CBC-nek. Hozzájuk, valamint a sajtónak intézte a következő beszédét:

“Megtiszteltetés számomra, hogy ma itt lehetek és néhányotokat újra láthatom, akiket egy jó ideje ismerem már, és találkozni azokkal, akikkel eddig nem volt lehetoségem találkozni. Tisztelem, amit tettetek, és folyamatosan tesztek, irányítani azokat, akiknek nincsen “hangjuk”.

Nagy ero birtokosai vagytok, és más emberek és népek megsegítésére használtátok ezt. Nagyra becsülöm, hogy idot szakítottatok a suru beosztásotokból arra, hogy velem találkozzatok ma. Úgy gondoltam illo néhány percet veletek töltenem, azokkal, akik osztják az Amerikában és külföldön élo emberek életének javításának fontosságát. Bíztatlak titeket arra, hogy folytassátok az olyan kérdéseken való munkálkodásaitokat, mint az AIDS, a világegézség, nevelés és munkanélküliség.

MICHAEL WASHINGTONBAN 2004-BEN

A városban vagyok ezen a héten, mert ki leszek tüntetve az Afrikai Nagykövetek Feleségeinek Szövetsége által. Miközben nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés, sokkal fontosabb számomra, hogy a figyelmet arra irányítsam mi folyik a testvér kontinensünkön… Afrikán, és a Feleségek Szövetségével együtt dolgozva segíteni oket országaik egyes problémáiban.

Éveken keresztül utaztam Afrikába és anyagi részvételt vállaltam, hogy megpróbáljam javítani az ottani helyzeteket. Mindazonáltal még mindig naponta 9.000 ember hal meg AIDS-ben; vannak gyerekek, akik árvaságra jutnak; olyan kevés iskola van, hogy a gyerekeket nem tanítják; sokan olyan betegségektol szenvednek és halnak meg, amikre mi csak bekapunk egy aszpirint; az élet sok ajándéka közül, amiben nekünk szerencsénk ven… csapvíz, elektromosság, jó utak, WC-k, ágyak és élelem… csak álmok az afrikai családunk nagy része számára.

Tudom, hogy sokan közületek eddig is és ezután is folytatni fogja a figyelem erre való felhívását, és folytatja az Afrikának való gyujtést. De azt akarom tudatni veletek, hogy, ha bármit is tehetek a segítségetekre a harcotokban, akkor azt meg fogom tenni.”