Michael Jacksont 2004. Április 1-én kitüntette az African Ambassador’s Spouses Association (AASA – Afrikai Nagykövetek Feleségeinek Szövetsége) egy díjjal, elismerésül Jackson több évtizedes humanitáriánus tevékenységének. Az ez alkalomból mondott beszéde a következő volt:

“Olhaye Oudine Roble felségnek és Mrs. Roblenak, az Afrikai Diplomáciai Vállalat vezetőjének, köszönet a támogatásotokért és jelenlétetekért. Szeretnék köszönetet mondani Mrs. Zhor Jazairynek, Idriss Jaziary feleségének Algériából, az Afrikai Nagykövetek Feleségei Szövetség elnökének, Mrs. Haoua Diattanak, az AASA Gala elnökének, Joseph Diatta feleségének Nigériából. Valamint köszönöm Mrs. Kassahun Aleye nagykövetasszonynak, hogy vendégül lát minket ma este, és az ő elkötelezett személyzetüknek. Pompás a nagykövetségetek. És szeretnék köszönetet mondani mind az 51 feleségnek az 51 afrikai nemzetből, akik az AASA-t alkotják. Nagyon megtisztelő számomra, hogy itt lehetek ma este veletek.

Az AASA-t 26 évvel ezelőtt alapították, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson különböző programoknak, támogatni elhagyatott gyermekeket az 51 résztvevő országban. Annyi mindent tettek, és szükségük van mindannyiunk segítségére, hogy folytathassák az emberek életének jobbá tételét a saját országukban.

MICHAEL WASHINGTONBAN 2004-BEN

Június 4-én itt Washingtonban az AASA gálát fog szervezni, amelynek bevételei gyermekek támogatására lesz majd fordítva. Támogatni fogom őket 100%-osan az elképzeléseikben, és arra bíztatlak mindannyiótokat, hogy ti is tegyetek így.

Az elmúlt napokban találkoztam a kongresszus pár tagjával. Tegnap néhány nagykövet csatlakozott hozzánk a megbeszélésünkön, hogy hogyan tudnánk együtt dolgozni, hogy legyozzük az AIDS vírust, illetve a szegénységet és egyéb fontos dolgokról, amik érintik afrikai családunkat. Nagyon fontos számomra, hogy figyelmet irányíthassak, gyujthessek a testvérkontinensünk számára… Afrikának. A statisztikák lehangolóak, még mindig 9.000 ember hal meg egy nap az AIDS-ben; még mindig vannak ott árvaságra jutó gyerekek; oly sokan vannak, akik szenvednek, vagy meghalnak a betegségektől… olyan betegségektől, amikre mi csak beveszünk egy aszpirint. Ahogyan egész héten mondtam, az élet sok ajándéka közül, amiket mi használunk: csapvíz, elektromosság, jó utak, WC-k, ágy és élelem, csak álmok sokak számára Afrikában. Ez nem folytatódhat.

Használnunk kell minden forrásunkat, együtt kell dolgoznunk, hogy segíthessünk legyozni ezeket a problémákat. Néhány tagja a kongresszusnak támogat minket az elképzeléseinkben: hogy folyamatosan felhívjuk a figyelmét az amerikai embereknek; és folytassák a küzdelmüket a támogatás megtalálására Afrikának. Ez egy jó dolog, és támogatnunk kell őket.

Még egyszer, köszönet az AASA-nak, azért, amit csináltok. Megtiszteltek ezzel a díjjal. És had mondjam el, hogy Michael Jackson személyében van egy barátotok.”