Olyan zenei rendezvények, ahol végig Michael Jackson szerepelt, azonban az mégsem egy turné része volt.

1999. június 25. és 27.: Michael Jackson And Friends: What More Can I Give

Részletekért kattints ide

2001. szeptember 7 és 10.: Michael Jackson, The Solo Years: 30th Anniversary Concerts

A helyszín a Madison Square Garden, New York, USA. A Madison Square Garden egy 20.000 férőhelyes fedett aréna, amely New York szívében található a 7th Avenuen.
A koncertekkel Michael megünnepli szóló karrierjének 30. évfordulóját.

“Nagyon izgatott vagyok, hogy megünnepelhetem a 30. évfordulómat, mint szóló művész, megannyi rettentően tehetséges előadóval, s barátaimmal a szórakoztatóiparból. Ami ezt az eseményt még nagyszerűbbé teszi, hogy rajongóim a Világ minden tájáról repülnek majd ide. Már nagyon várom, hogy élőben szerepelhessek, s újra együtt lehessek testvéreimmel ezen különleges estéken.”

Michael itt mutatta be először élőben a You Rock My World című számot az új nagylemezéről, illetve 10 év után előszőr lépett színpadra Amerikában. Fellépők hosszú sora jelent meg az esten, hogy tisztelegjenek Michael előtt, némelyikük Michael Jackson és Jackson 5 dalokat énekelve. Michael 20 év után újra együtt szerepelt testvéreivel, előadva egy egyveleget legnagyobb slágereikből.
Az est producere David Gest. A helyszínen egy 47 tagú zenekar, 12 háttérénekes, 300 tagú gospel kórus, 200 tagú gyermek kórus és egy 40 főből álló tánc csapat volt jelen.

Az eseményt a CBS televízisós társaság rögzítette, s November 13-án főműsoridőben sugározta először a 2 órás vágott verziót. Az Egyesült Államokon kívül a 3 órás változat látható majd.
A bemutató hatalmas sikernek számított! A csatornánál házi rekord született, kb. 27 millióan kísérték figyelemmel az eseményt!
Január 9-én újra műsorra tűzték a showt, amelyet ismét fokozott várakozás követett, köszönhetően annak, hogy itt került először bemutatásra Michael és Britney Spears duettje. Azóta többek között Szingapurban és Ausztráliában is megtörtént a bemutató.

Első koncert összefoglaló
Az ünnepelt, a fellépők és a vendégek egy hosszú piros szőnyegen érkeztek meg a Madison Square Gardenbe. Ekkora sztárparádét már régen látott New York! Michael Elizabeth Taylor színésznővel érkezett a szomszédos Palace Hotelból. Miután Michael Liz Taylor oldalán bevonult a termbe, a jelenlévők tapsviharban törtek ki. Az ünnepelt helyet foglalt az első sorban, ahol Liz Taylor, Macauly Culkin, Tommy Motola (Sony elnök) és a szülei fogták körül. Ezután megkezdődhetett az ünneplés! A szórakoztatóipar legnagyobbjai léptek a színpadra, hogy tisztelegjenek a Pop Királya előtt!
Michael újra a színpadon, s láthatóan elemében van. Liz Taylor konferálja fel Őt, majd megkezdődik a fergeteges egyveleg a Jackson fiúk előadásából! Váratlanul megjelenik az *NSYNC, s együtt folytatják a Dancing Machinnel. Michael duettet énekel Britney-vel, majd belekezd a legendás Billie Jean-be. Amolyan ráadásként előadja a Black or White-ot, majd sorban jön a Beat It Slashhel, valamint a legújabb dal a You Rock My World. A show végén minden sztár a színpadon, s együtt éneklik a We Are The World-öt Michaellal!
A Rajongók véleménye meglehetősen vegyes volt a koncertekről. Sokan kifogásolták azt, hogy a CBS által elkészített televíziós változatból kivágtak minden jó részt (erre válaszul a Rajongók elkészítették a saját koncert változatukat, amely The Ultimate Edition néven látott VCD-n világot. Ebben vegyítették a helyszínen készült amatőr felvételeket és a CBS felvételeit). A The Jacksonsal közös fellépés megismételhetetlen volt, illetve Michael Billie Jeanje nagyszerűre sikerült. Michael folyamatosan eltakarta a száját éneklés közben, amely egyesek szerint azért volt szükség, mert valami baj volt a felső ajkával.
Többek között a new yorki tözsde, az Amazon.com és a CBS televízió elnökei after partyt szerveztek Michael tiszteletére, ahol a sztárok kipihenhették az előadást, s kicsit el is beszélgethettek.

Műsor:
1. Usher, Mya, Whitney Houston: Wanna Be Startin’ Somethin’
2. Billy Gilman: Ben
3. Shaggy, Rayvon & Ricardo “Rikrok” Ducent: Angel és It Wasn’t Me
4. Monica, Al Jarreau, Jill Scott, Deborah Cox: The Wiz egyveleg (The Wiz, You Can’t Win, Ease On Down The Road)
5. James Ingram, Gloria Estefan: I Just Can’t Stop Loving You
6. Marc Anthony: She’s Out Of My Life
7. Mya, Tamia, Deborah Cox, Monica: Heal The World
8. Liza Minnelli: You Are Not Alone, Neverland
9. Destiny’s Child: Bootylicious
10. Ray Charles, Cassandra Wilson: Variations
11. Michael Jackson, The Jacksons: Can You Feel It, ABC, I’ll Be There, I Want You Back
12. Michael Jackson, The Jacksons, *NSync: Dancing Machine
13. Michael Jackson, The Jacksons: Shake Your Body (Down To The Ground)
14. Michael Jackson, Britney Spears: The Way You Make Me Feel
15. Michael Jackson: Billie Jean
16. Michael Jackson, Slash: Black Or White, Beat It
17. Michael Jackson: You Rock My World

További fellépők: Quincy Jones & The Legends of Jazz (David “Fathead” Newman, Les McCann, Herbie Mann, Al Jarreau, Clark Terry, Jimmy Smith, Cassandra Wilson), Ray Charles, Dionne Warwick, Kenny Rogers, Yoko Ono, Petula Clark, Gloria Gaynor, Tamia, Chris Tucker, Aaron Carter, Marlon Brando, Elizabeth Taylor, Samuel L. Jackson.

Megjelent: 3T, Bobby Brown, Eminem, Lil’ Kim, Lenny Kravitz, Sean Connery, Muhammad Ali, Shaquille O’Neal, Macaulay Culkin, Willhem Dafoe, William Shatner, Dr. Dre, Snoop Dogg, Jane Russell, Liam Neeson, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Sean Lennon, Gregory Peck, Jennifer Jones, Angie Dickinson, Master P, Robert Wagner, Jill St. John, Sir John Mills, Hayley Mills, Janet Leigh, Reggie Miller, Ann Miller, Jane Powell, Kobe Bryant, Magic Johnson, Esther Williams, Patricia Neal.

Elnökölt: Alfred R. Berkeley lll (Vice Chairman, Nasdaq), Jeff Bezos (Founder & CEO, Amazon.Com), Whitney Houston, Sean Lennon, Yoko Ono Lennon, Liza Minnelli, Leslie Moonves (President, CBS), Liam Neeson, Veronique and Gregory Peck, Elizabeth Taylor, David Weild (Executive Vice President, Nasdaq).

Második koncert összefoglaló
A terem újra csordulásig telt, s mind a 20.000 ember Michaelt ünnepelte, aki ugyanabban az ezüst kabátban érkezett, mint Pénteken, valamint egy fekete polot és fekete nadrágot viselt. Először üdvözölte szüleit, testvérét Rebbiet, majd helyet foglalt az első sorban, Elizabeth Taylor és Macaulay Culkin mellett.
Az első menetben nagy sztárok adták elő Michael slágereit, valamint saját szerzeményeiket. A színpadon volt többek között Usher, Deborah Cox, Mya, Dionne Warwick, Missy Elliott, Gladys Knight és Monica. Gloria Gaynor az I Will Survive című nagy sikerű számát adta elő, majd elmondta mekkora hatással volt rá Jackson. Luther Vandross az 1987-es Man In The Mirrort adta elő egy nagyobb gospel kórussal. A közönség és Michael is csatlakozott az előadáshoz! Michael Jackson kétszer tapsolt állva, az egyiket Billy Gilman-nak, aki az 1972-es Bent, a másikat Liza Minnelli-nek adta. Liza a You Are Not Alonet énekelte Michaelnek.
A várva várt pillanat este 10 óra után érkezett el, amikor Elizabeth Taylor a színpadra invitálta Michael Jacksont és a Jackson 5-ot. Egy egyvelegbe kezdtek a fiúk, amit a Can You Feel It indított. Ezt követte az I’ll Be There című lírai szám. A testvérek ezután arról kezdtek el beszélgetni, hogy mivel folytassák. Michael a Never Can Say Goodbyet akarta, s bele is kezdett az első sorba! De a testvérek hajthatatlanok voltak, s az I Want You Backet akarták! Michael erre azt mondta csak akkor megy bele a dologba, ha pontosan úgy adják elő, mint annak idején az Ed Sullivan showban! Felcsendült a dal, s a Jackson testvérek újra tűzbe hozták a közönséget.
Michael a The Way You Make Me Feellel nyitotta meg szóló előadásait. Ezután Chris Tucker parádézott a színpadon, majd megjelent Michael is, aki belekezdett a Billie Jean előadásába. Óvatosan körültáncolta a reflektrofényt a fekete kalapjában, majd mindent beleadva valósággal megőrítette a rajongókat! Ezt követte a Black Or White, majd a Beat It, amely közben már Slash játszott a gitáron.
Végül Michael legújabb számát játszották, de nem is akármilyen módon! Néhány lány volt a színpad szélén, s hallgatták a walkmanjukat. “Héj, ez az új Michael Jackson dal. Akarod hallani?” – kérdezte az egyik. A hangulat teljesen felfokozódott, s valaki azt kiáltotta fel, hogy “Héj, nyomd fel a hangerőt!”. Ebben a pillanatban beindult a szám már ismert ritmusa, s Michael megjelent a színpadon… s csak táncolt, énekelt…
Michael Usherrel és Chris Tuckerrel együtt hagyta el a színpadot, s csak ennyit mondott: “Jó éjt, szeretlek titeket!”.
A koncert után számtalan rajongóval készítettek interjút, az egyik a következőket mondta: “Michael Jackson az új idők Mozartja!”. Rodney Jerkins a következőket fűzte hozzá: “Korábban nem voltam Michael koncertjén. Még nem láttam ehhez hasonlót! King of Pop-ról King of Music-ra kellene változtatnia a titulusát!”

“Gratulálunk Michael Jacksonnak! A legújítóbb zenésznek, és minden idők legtöbb albumát eladó művésznek a zene történelmében.”
American Airlines

“A csúcson eltöltött 30 év bizonyítja, hogy valóban legyőzhetetlen vagy.”
Epic Records

“Minden csillogás a Tiéd. Köszönjük Michael a 30 év zenét és varázslatot.”
Amazon.com

Megjelentek: 98°, Marc Anthony, Bobby Brown, Deborah Cox, Missy Elliott, Nelly Furtado, Gloria Gaynor, Whitney Houston, Al Jarreau, Gladys Knight, Lil’ Kim, Lenny Kravitz, Lil’ Romeo, Ricky Martin,
Monica, Mya, Jill Scott, Slash, Usher, Luther Vandross, Dionne Warwick, The Jacksons (Jackie, Jermaine, Michael, Randy, Tito), Chris Tucker, Elizabeth Taylor, Sean Connery, Liza Minelli, Muhammad Ali, Shaquille O’Neal, Macaulay Culkin, Samuel L. Jackson, Willhem Dafoe, William Shatner, Dr. Dre, Snoop Dogg, Jane Russell, Liam Neeson, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Yoko Ono Lennon, Sean Lennon, Gregory Peck, Jennifer Jones, Angie Dickinson, Master P, Robert Wagner, Jill St. John, Sir John Mills, Hayley Mills, Janet Leigh, Reggie Miller, Ann Miller, Jane Powell, Kobe Bryant, Magic Johnson. Esther Williams, Patricia Neal.

2001. október 21.: United We Stand: What More Can I Give
Az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadások után Michael Jackson megváltoztatta akkori jótékonysági projectjánek célját, s az elkészült dalból, a “What More Can I Give”-ből, befolyó bevételeket a támadásokban elhunytak hozzátartozóinak szerette volna felajánlani.

A dal népszerüsítésére és hivatalos bemutatására szolgált a 2001. október 21-én, vasárnap Washingtonban megtartott “United We Stand: What More Can I Give” koncert, amelyet Michael a Clear Channel Entertainmenttel közösen szervezett meg.

A 8 órás koncert alatt számtalan sztár lépett a színpadra, Jackson két dalt adott elő: a “Man In The Mirror”-t, és a “What More Can I Giv”-et. A CBS-el fennálló szerződése miatt azonban a konkurens ABC-nél sugárzásra kerülő 2 órás vágott műsorban csak a “What More Can I Give”-t adhatták le.

A “What More Can I Give” című dal előadása közel 40 sztárral a színpadon, nagyszerűen sikerült, azonban tekintve, hogy kevés mikrofon volt, a hang szaggatott volt és nem lehetett rendesen hallani a művészeket.