Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/michaelj/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250

Egy a 90-es években készült felmérés szerint Michael Jackson, mint márka a második legismertebb a világon a Coca Cola és Mickey egér után. Jackson ismertségének mértéke és az, hogy az egész világon népszerű, plusz a róla kialakult kép tökéletessé tette őt arra, hogy különböző termékeket reklámozzon. Igaz az évek során csak nagyon kevésszer adta bármihez is a nevét, itt megtalálhatod a teljes listát.

1972: Alphabits
Az élelmiszer cég reklámjában Michael a Jackson 5 tagjaként jelent meg, amint egy vitorláshajón felfedezik az új reggeli ropogtatnivalót. A cég volt az akkor futó Jackson rajzfilmsorozat támogatója is.

1979: Suzuki
A cég egyik új robogóját reklámozta Michael. A nem éppen mozgalmas műben egyszerűen a gép mellett állva olvasott fel egy szöveget.


1984-1993: Pepsi
A 80-as évek leggyümölcsözőbb üzleti kapcsolata a zeneipraban Michael Jacksoné és a Pepsié volt.

Első felvonás (1981-1984)
A Pepsi először 1981-ben lépett kapcsolatba a Jackson testvérekkel. Az első komoly közös munkára azonban csak 1984-ben került sor. Ekkor a testvérek leforgattak 2 reklámfilmet az üditőital konszernnek, amiért nem csak hatalmas gázsit, de a következő, Victory névre hallgató turnéjuk támogatását is megkapták a Pepsitől.

Az egyik reklámfilmben néhány gyerek táncolt az utcán Michael Billie Jeanjére, amikor megjelentek a Jackson testvérek is, s innentől kezdve együtt élvezték a fantasztikus ritmust. Alfonso Riberionak, aki a reklámban az egyik kisfiút alakította, s a 90-es években világsikert elért Bel Air Hercege című sorozat szereplője lett később, ez volt az első komoly forgatása.

A másik reklámfilmben szintén a Billie Jean szólt, a végeredmény azonban majdnem tragédia lett. Amikor 1984. Január 27-én Michael az élő koncertet utánozó reklám jelenetben letáncolt a los angelesi Shrine Auditorium lépcsőjén, a feje mellett felrobbanó palackok egyike túl közel került hozzá és meggyújtotta a haját. Michael haját Mike Brando, Marlon Brando fia, s egyben Jackson testőre oltotta el. A sztár harmadfokú égési sérülést szenvedett, s ekkor készült az a híres felvétel, amelyen Michael kórházba szállítása közben ékkövekkel kirakott kesztyűjében integet a kamerába. Ez volt az első alkalom, hogy Michael a világ minden táján a híradások első helyére került.

A Pepsi emberei először kétségbe estek, majd felajánlottak Michaelnek egy 1 millió dolláros csekket kártérítésként, amit a sztár azonnal jótékonyságra költött el. De mi lett a reklámfilmek eredménye? A Pepsi 10 milliót költött a két forgatásra, kb. 8%-al megnőttek az eladásai a telítettnek hitt piacon, valamint a konkurens Coca-Cola az évszázados recept megváltoztatására kényszerült. Egyértelmű volt, hogy a gyümölcsöző kapcsolatnak folytatása lesz.Második felvonás (1986-1989)
Roger Enrico, a Pepsi akkori elnöke a legideálisabb reklámembernek tartotta Michaelt. A 80-as évek második felében Michael gyakran jelent meg a Pepsi elnökével közösen a nyilvánosság előtt. Hol egy új projekt indítását, vagy újabb koncertet, hol, pedig egy jótékonysági eseményt jelentettek be.

1986. Áprilisában Michael 4 újabb reklámot készített a Pepsivel, amelyek akkor megjelenő új szóló albumának címadó dalát, a Badet használták fel.
A történet szerint Michael éppen a dalt adja elő a közönség előtt, amikor hirtelen menekülni kényszerül a Rajongók elől. Hol leereszkedik egy toronyházból, hol a magasban repülve, hol pedig egy sportkocsival próbál előnyre szert tenni.
A 14 országban folyamatosan pörgő reklámok összesen 15 millióba kerültek a Pepsinek, ami minden idők legnagyobb reklámszerződését jelentette a szórakoztatóiparban.
Az üzlet megkötését némiképp beárnyékolta, hogy Michael, a Pepsi első számú reklámembere soha nem fogyasztotta az üditőitalt.

"Hála Istennek az üdítősdobozt nem kell a kamera elé tartanom, hiszen mindenki tudja, hogy kedvenc italom az Evian ásványvíz."- nyilatkozta a sztár.

1987-ben újabb reklámok készültek, amelyek leginkább Jackson éppen aktuális világkörüli turnéját népszerűsítették. A "Backstageben" például egy kisfiú véletlenül bekeveredett a sztár öltözőjébe, ahol fel is próbálta a legnépszerűbb darabjait. A reklámok rendkívül népszerűek voltak az Egyesült Államokban és a világ többi országában is.

Még ugyanebben az évben Michael és a Pepsi világkörüli turnéra indultak, amelyet, mintegy viszonzásként az üditőitalgyár szponzorált. Először Japánban demonstrálták erejüket, ahol már 1 évvel a koncertek előtt megkezdték a helyiek "puhítását" a reklámfilmekkel. Az eredmény nem maradt el: több, mint fél millióan látták élőben a Pop Királyát, aki mintegy mellesleg csak itt 25 milliót kasszírozott, míg a Pepsi 30%-al növelte az eladásait a szigetországban.

Az Egyesült Államokban a Pepsi igyekezett kihasználni, hogy Jackson nagyon népszerű a feketék között. 1988-ban megszerveztek egy díszdoktorrá avatást, amelyet követően Michael és a Pepsi egy nagyobb összeggel támogatta a United Negro Colleget. Hasonló jótékonysági akcióra került sor az Egyesült Királyságban is, ahol maga Michael adta át a hatalmas, jelképes csekket Diana Hercegnőnek és Károly Hercegnek.

A turné európai részét műholdas kapcsolat révén jelentették be, hatalmas volt a várakozás. Michael azonban alig pár szót mondott csak, kiosztott néhány csekket, majd sietve távozott. Az európai lapok arról cikkeztek, hogy a Pop Cárja csak egyetlen Istent tűr meg maga mellett, és ez a Pepsi. Ámbár Michael nyomatékosan felhívta emberei figyelmét, hogy a fontossági sorrendben ne legyen hiba. Egyik alkalommal például egy hatalmas Pepsi léggömböt tessékelt arrébb éppen aktuális koncertjének helyszínéről.Az utolsó felvonás (1991-1993)
A Bad World Tourral kapcsolatos abszolút siker, amelynek következményeként a Pepsi megduplázta bevételeit, mind a két félt arra ösztökélte, hogy ne szakítsák meg ezt a gyümölcsöző kapcsolatot.

1992-ben Michael újabb világkörüli turnéra indult Dangerous albumához kapcsolódóan. A fő támogató ismét a Pepsi volt.
Több különböző reklámfilm is készült a sztárral, azonban a legkülönlegesebbnek mindenféleképpen az volt mondható, amikor Michael 20 évvel azelőtti önmagával énekelt duettet az I'll Be There című számára.

Az új albumról legtöbbet a Who Is It című dalt használták fel a reklámemberek, és külön erre az alkalomra Dream néven új videóklipet is forgattak, amelyben megjelenik Mitschu, a híres magyar származású törpe-színész is.

A Pepsi a turnén kívül támogatta Michael 1992-ben alapított Heal The World nevű alapítványát is. A várakozásoknak megfelelően hihetetlenül sikeres együttműködésre azonban, ugyanúgy, mint bármi másra, árnyékot vetett a Jackson ellen 1993-ban indított vádaskodások.

Ebben az évben zajlott Michael Dangerous World Tourjának második része, amelyet a vádaskodások miatt rossz állapotba kerülő sztár miatt félbe kellett szakítani. Az utolsó állomás Mexikóban volt, ahol a Pop Királya egymás után 5 teltházas koncertet adott.

A Pepsi soha nem állt ki nyíltan Michael mellett a vádaskodásokban. A megkötött szerződéseik végét is csak találgatni lehet. Az tűnik talán a legvalósabbnak, hogy a Pepsi félve a rossz sajtótól egyszerűen eltávolodott a sztártól, kapcsolatuk, pedig, amely a legnagyobb volt a zeneiparban, szépen lassan "kihült"...


1987: LA Gear
Két változat készült el a reklámból, az egyikben Michael az utcán táncol az LA Gear sportcipőjében, a másikban a strandon láthatóak a fiatalok a cipőkben. Mindkét reklám alatt Jackson dalok szólnak.


1997: Esconic
A japán számítástechnikai cég kérésére csinálta meg Michael ezt a reklámot, amely kapcsolódott a HIStory project népszerűsítéséhez is. Emberek szabadulnak be egy csarnokba, ahol megjelenik Michael is és a cég új laptopján mutat új videóklipjeit.
Reklámok