Dieter Wiesner

Michael Jackson

Előzmények

2004. november 22-én Dieter Wiesner 9 millió dollárra perelte be volt munkaadóját, Michael Jacksont.

Jackson és Wiesner még a 90-es években ismerkedtek meg, és leginkább a sztár turnéinak európai állomásain dolgoztak együtt. 1997-ben közösen dobták piacra a "Mystery" nevű üdítőitalt, amely hatalmas sikerket ért el. 2000. tavaszán a páros szerződést írt alá, amiben Jackson 7.4 millió dollárért Wiesnerre bízta a nevéhez kapcsolódó licencing jogok kezelését. Wiesner ekkor céget alapított "MJ Net Entertainment AG" (MJNE) néven, amelynek égisze alatt több projectet is elindítottak. Például megalapították az "MJ Japan Co."-t, a sztárt az ázsiai kontinensen képviselő céget, illetve szerződést írtak alá egy svéd műszaki céggel 50.000, Jackson nevével ellátott hifi berendezés legyártására.

A dolgok azonban nem voltak zökkenőmentesek. A Wiesner által benyújtott dokumentumok szerint a tranzakció után derült csak ki, hogy Jackson ígérete ellenére nem rendezte a kapcsolatát a licenc jogok volt tulajdonosával, a "Signatures Networks"-el (SN) (korábban "Sony Signatures"). Az SN ezért pert indított Wiesner cége ellen, amelynek elsimítása a volt alkalmaztott szerint újabb 1.4 millió dollárba került.

A csatározások közepette meghiúsult több korábban elindított project. Az azokban résztvevő cégek pedig pert indítottak az MJNE ellen. A svéd TePax meg is nyerte az indított pert, aminek következményeként a birtokába került az "MJ" logo felhasználási joga, Wiesnert pedig több ezer euróra büntették meg.

Jackson és Wiesner 2003-ban látszólagosan megállapodott. Újabb közös céget alapítottak "MJ Licencing LLC" (MJL) néven, amelynek tulajdonképpen az időközben felszámolt MJNE jogutódja lett. Wiesner állítja a per dokumentumaiban, hogy Jackson menedzseri állással és jelentős bérrel hitegette őt, amiért cserébe újabb kölcsönöket kért tőle.

Az biztos, hogy a sztár 2004-ben Wiesnertől is eltávolodott, egyes információk szerint azért, mert az éppen folyó gyerekmolesztálási per több tanuja is állította, Wiesner meglopta Jacksont. Wiesner 2004. őszén "magánakcióba" kezdett, és "MJ Merchandising" név alatt kezdte el árusítani a maga gyártotta naptárakat és posztereket. A kezdeményezés hamar kudarcba fulladt.

2006. áprilisában a TePax két alkalommal is megpróbálta elárverezni az "MJ" logot, azonban egyszer sem járt sikerrel. Az ügy szempontjából pozitív fejlemény viszont, hogy Jackson véglegesen lezárta kapcsolatát az SN-el, így ismét maga birtokolja a licencing jogait, illetve szintén áprilisban megjelentetett egy fotó albumot, amely látszólagos megegyezést sejtet Jackson és Wiesner között.

A per kezdetéről és a részletekről nem szivárogtak ki információk.

Wiesner vs. Jackson - 2004